Byta avloppsrör

Frågan om när man borde byta avloppsrör är ett ämne som väldigt sällan brukar förekomma under diskussionerna kring middagsbordet, inte minst om man själv inte äger en lägenhet eller om man bor i en brf. Däremot är det nödvändigt att vara medveten om att man i vissa fall kan behöva byta avloppsrör i hemmet, något som kan variera beroende på om man bor i just en bostadsrättsförening eller om man bor i ett enskilt hem.

Faktum är att avloppsrören kan slitas rätt mycket på bara några år, vilket i sin tur resulterar i att de antingen kräver underhåll och renovering eller att de helt enkelt måste bytas ut. Visar det sig att det inte räcker med att göra en avloppsrenovering så är det byte eller till och med ett helt stambyte som gäller. Beroende på vilken typ av avlopp som måste bytas så kan processen och bytet se lite olika ut.

Byta avloppsrör – gjutjärn

När det kommer till just avloppsrör i gjutjärn så är det väldigt vanligt att de antingen är centrifugalgjutna eller att de är sandgjutna. Beroende på hur de är gjutna och vilket gjutjärn de är gjorda av så kan både kvalité, hållbarhet och tålighet variera, där då även montering och byte ser olika ut.

Fördelen med just avlopp i gjutjärn är att de ofta håller väldigt länge och klarar sig utan underhåll i upp till 60 år. Det i sig innebär att du inte behöver hålla på med byta av avloppsrör i gjutjärn särskilt ofta, något som kan vara värd en investering i sig. Nackdelen är å andra sidan att själva bytet ofta är mer omfattande och kan även vara svårare att ta sig an just på grund av det robusta materialet.

Oavsett om du måste byta dina avloppsrör i gjutjärn eller om du har några andra avlopp som måste kollas på så är det viktigt att du tar hjälp av professionella rörmokare som vet vad de sysslar med. Att göra ett stambyte är särskilt krävande, så se till att du kontaktar din brf om du bor i en bostadsrätt eller tar saken i egna händer då du bor i hus om du upplever problem med avloppen.

Byta avloppsrör – kostnad

Beroende på hur omfattande skador eller slitage du har på dina avloppsrör så kan kostnaden variera. Att byta avloppsrör innebär däremot oftast en rätt hög kostnad, speciellt om det rör sig om ett helt stambyte av rör som är väldigt tåliga och robusta från grunden.

Självklart är det också avgörande om du bor i en brf eller om du bor i ett eget separat hus, där du som ägare av en bostadsrätt sällan måste vara särskilt engagerad i bytet av avloppsrör till skillnad från om du själv ansvarar för hela fastigheten.

Byta avloppstam

Det är inte helt ovanligt att man måste gripa in och göra ett byte av en hel avloppsstam då fastigheten har fått några hår på nacken. Att byta en avloppstam, eller att göra ett stambyte, är ett väldigt stort och omfattande projekt, speciellt i en brf där alla lägenheter påverkas av varandra och hänger ihop i samma system.

Om avloppen börjar sina och du märker av slitage i takt med att de blir gamla så är det däremot inte alltid nödvändigt att byta avloppsstam, utan det kan även gå att lösa med vad man kallar för avloppsrenovering. Men är avloppen allt för gamla och slitna så är det ett stambyte som gäller.